Мал бауырының соның ішінде қой бауырының емдік қасиеті күшті. Ол көзді нұрландырып, қан толтырады. Емдік мақсатқа көбіне жас малдың бауыры қолданылады. Негізгі емдік қасиеті мынандай.
1. Қаны аз, денесі әлсіз көру қуаты төмендеген науқастарға қозы лақтардың бауыры шипалы.Оны күнделікті қайнатып немесе қуырып жеу керек.
2. Кешке қарай көзі көрмейтін (куриная слепота) ауруларға 100г қайнатылған бауырға 2-3 сарымсақты езіп қосып , 15 күн бойы тәулігіне бір рет жесе, көздің көруі қалпына келеді.
3.Құтырған ит қапқан , судан ерекше қорқатын адамдарға иттің бауырын жегізсе айығады.