Қазіргі замандағы тамақ өндірісінің қалдықсыз немесе
қалдығын азайту маңызды мәселелердің
бірі.Бұл талаптарға көбіне пектин және пектинді заттардың өндірісі
жауап береді.
Көптеген әдебиеттерде
пектинді заттарды цитрусты дәндерден,
жемістерден,қант қызылшасынан алынған туралы мәліметтер кездеседі.Ал
,топинамбур сығындысынан пектинді зат алынғаны туралы мәліметтер аз
кездеседі.Топинамбурда пектинді заттардың мөлшері 9 -6% дейін болады.Ол оның сортына
байланысты.
Топинамбурдан пектинді бөлу келесі жұмыспен іске
асырылады.Шикі затты гидролиздейді, пектинді заттардың экстракциясы сулы
спиртті ерітіндінің коагулянтасын тазалап және пектинді кептіреді. Пектинді
таза және кептірілген топинамбурдан алады.
Гидролиз процесі әр түрлі гидромодульді және рH ортада жүргізілді. Гидролиз уақыты және
температурасы гидромодуль процесінде 1:(
10-12); 1:(10-14); 1:( 15-16); тұз
қышқылының концентрациясы 1,2 %, 1,3 %, 1,5 %,
1,8 %, 1,94 %, 2 %. Гидромодульді 1:( 10-12) пектиннің шығымы 10 % құрайды.
Гидромодулі артқанда 1:( 15-16)
пектиннің шығымы 60% құрайды. Алынған пектиннің молекулалық массасы 45000 дейін
болады. Қорытынды жүргізілген зерттеу кептірілген және шикі топинамбур
сығындысынан пектинді заттар бөлініп алынды. Гидромодульі артқанда 1:( 15-16),
рН ортасы 1,8-2 температурасы 80°С дейін 2,5 сағат қайнатылды.
Гидролиздік қоспа температурасы: 40°С, 50°С, 60°С, 70°С,
80°С болғанда гидролиз уақыты 1, 1,5, 2, 2,5 және 3 сағатттарды
құрайды.Гидролиздеу алдында сығындыдан баластық
заттар бөліп алынады, гидролиз барысында пектинді бөлуде үлкен көлемде
осындай заттар гидролизатқа өтеді.
Тәжірибе бөлімі:
1)Топинамбур сығындысынан пектинді алу әдісі
250 г сығындыға 55-60°С шамасында
және 10-15 минут ұстап,1 л дистилденген су
құямыз. Сығындыны центрофугалап, сұйықтықты бөліп аламыз. Алынған
сұйықтықты колбаға құйып араластырамыз
да үстіне гидролитикалық ерітіндіні
құйып және берілген белгілі температурада, белгілі уақытқа дейін жылытамыз.
Қоспаны сүзгі қағазбен сүзіп және сүзінді ваккумды булағышта құрғақ заттың
кептіреді мөлшері 3-5 % дейін болғанша буландырады. Алынған гидролизатты суытып, 95 %
этил спиртінің 1:3 қатынасында өңдейді.Қалдықты сүзу барысында 70 % этил спиртімен бірнеше рет жуып, ашық ауада.
Тұндыруды ацетонның 1:4 қатынасында жүргізуге болады. Алынған пектин иіссіз,
ақшыл-сұр түсті. Әлсіз қышқыл дәмі бар үнтақ. Сулы 1% ерітіндіде рН-ы
3-3,3-8-ді көрсетеді.
2) Құрғақ кептірілген топинамбурдан пектинді алу әдісі: 100 г құрғақ
кептірілген ұнтақ топинамбурға 1300 мл дистилденген суды құйады. Қоспаның рН
2-ге дейін 2 сағат су моншасында қыздырамыз. Алынған гидролиз затты суытады
және сүзеді. Сүзгіге 100 мл 2,5 Н NaOH ерітіндісін құйады. 2 сағат сайын 100 мл
2,5 Н HCl ерітіндісін құйып, 5 минут қайнатады. Қайнатылған қалдық пектинді
сүзеді, жуып және кептіреді. Пектиннің шығымы 3,5 г. Алынған пектин- ақшыл қоңыр, иіссіз ұнтақ
болады.[34]
50 г алма ұсақталған әйнекпен біртекті салмақ
түзілгенге дейін ұнтақталады және 200 мл колбаға ауыстырылады, дистильденген судан 100
мл құйып, 45oC температураға дейін (одан жоғары емес) қыздырылған,
және перодты түрде араластырып, осы температурада су моншасында 30 минут
ұстайды. Содан кейін колбаны тығыздап каучукты тығынмен жауып және 15-20 минут
Шуттель – аппаратта қатты араластырады. Бұдан соң колбаның ішіндегі мақталы
немесе қағазды сүзгі арқылы сүзеді. Пектиннің мөлдір ерітіндісін 250мл-лік
өлшеуіш колбаға ауыстырып құйып және деңгейіне дейін дистильденген сумен
келтіреді. Сыйымдылығы 500 мл колбаға немесе стаканға сүзіндіден 25 мл өлшеп
құйып, оның үстіне 0,1н сілті ерітіндісінен 100 мл құяды да 30 минутқа
қалдырады.